La disposició dels carreus d’una volta gòtica

Si no s’indica la font, totes les fotos i plànols son de Jaume Espinalt
Figura 105-D (A)
El dibuix mostra les filades dels carreus de mig tram de volta (costats Nord i Est), sabem que les filades neixen a les impostes, capitells, etc. i pugen i es tanquen per la part superior, en aquest cas veiem que el carcanyol (costat Nord) comença a pujar amb una petita inclinació però arriba al cap d’amunt completament paral·lel i la juntura amb l’altre costat es fa sense cap problema com ho veiem en la secció A-1. Al mateix temps, van coincidint totes les filades en el lliurament amb el nervi diagonal. Aquest model de volta és el que podem veure a la Seu de Manresa i a la següent fotografia.
Figura 105-D (B)
El dibuix mostra les filades dels carreus de mig tram de volta (costats Sud i Oest), sabem que les filades neixen a les impostes, capitells, etc. i pugen i es tanquen per la part superior, en aquest cas veiem que les filades gairebé van perpendiculars als nervis diagonals, aquest fet provoca que quan arriben a l’aresta superior, no es lliurin paral·leles, sinó formant una espècie d’espina, en conseqüència l’acabat no es del tot agradable i cal tapar les juntes amb un nervi longitudinal. Aquest nervi longitudinal (secció B-2) es “sustentat” per les dovelles dels seu costat que l’aguanten, d’altre manera cauria per gravetat. Al contrari del nervi diagonal, que entre d’altres funcions te d’ajudar a “sustentar” la volta, ho podem veure a la secció B-3. Aquest model de volta el podem trobar a les primitives esglésies gòtiques franceses i una variació del model el trobarem en el primer tram de la catedral de Barcelona (següent fotografia).

Sant Pau de Terrassola

Sant Pau de Terrassola és una església romànica de Lladurs ( Solsonès, Catalunya ) diu Enciclopèdia Catalana: « Tal com ens ha arribat, aque...