Mare de Deu de la Gorga (Preixens, La Noguera)

Aquest es un petit treball sobre aquest curiós monestir o santuari ja que es conegut d’ambdues formes.

El santuari nou vist des de l’angle Nord/Oest.

Segons “Enciclopèdia Catalana” no es coneix gran cosa de l’església, es sap que estava annexada a Sant Pere de Preixens i que al seu costat s’intentà construir un santuari. L’església es al costat d’uns edificis enrunats que es consideraven hostatgeria datats sobre el segle XVII. Des del primer pis d’un d’aquests edificis adjacents a l’església, es va obrir una obertura al mur de ponent i es passava directament al cor de l’església. Possiblement seria per els hostes de primera classe. Es considera que l’església tindria campanar de cadireta, ja qui diu que ha vist fotos, personalment no hi vaig veure cap indici de cadireta, no vol dir que no hi fos.
Pas obert al mur de ponent per accedir al cor.

L’església es una construcció clàssica d’una nau amb absis semicircular i uns arcs torals per aguantar millor el pes de la volta. D’aquests arcs ni han que arribaven al terra i d’altres que es quedaven al nivell de la cornisa. Si be inicialment era una construcció de bons carreus, segurament que la volta va col·lapsar tirant per terra part del mur Sud; en la reconstrucció el material emprat ja no era de la mateixa qualitat i possiblement els arcs torals siguin d’aquesta segona etapa.
En primer terme la façana Sud de l’església, podem observar que la major part dels carreus no son de bona qualitat.

Cartel·la d’un dels arcs que es quedaven al nivell de la cornisa.

En el mur Nord, prop de l’àbsida, es va obrir un pas, una espècie de túnel que comunicava amb el nou edifici d’estil barroc que no s’acaba de construir mai. No entrarem a especular com s’hauria pogut acabar el nou santuari, no hi ha prou elements ni tan sols per fer una petita aproximació. La idea era un gran santuari construït en sentit perpendicular a l’església primitiva i que a mesura que avances, aquesta petita església la aterrarien per continuar la construcció de la nova damunt el solar de la vella.
Vista de les dues esglésies, podem veure com un envà tanca provisionalment la part nova construïda i la previsió de les connexions amb el següent tram. La nova tenia coberta de teules i la romànica de lloses.

Vista d’una de les cantonades.

Vista del cambril i part de les escales.

Vista del transsepte, presbiteri i cambril.

Vista del envà provisional per tancar l’edifici, el pas que comunicaria una capella amb la següent i en el centre de la imatge, el túnel de comunicació amb la romànica.

Qualitat en els acabats de l’escalinata d’accés al presbiteri.
Secció Est, podem veure el cambril per a l’adoració de la Verge i les escales per accedir-hi, el presbiteri damunt l’escalinata i el que seria segurament el transsepte. Totes les voltes son d’aresta. La teulada de la nau es a dues aigües, el presbiteri es a tres aigües i la zona del cambril a simple aigua. Hem quedat que no es pot especular ja que el suposat transsepte te una volta per aresta sense cúpula i no es normal, per això no podem saber si parlem del transsepte o del primer tram de la nau.
Secció Oest. Podem veure els torals de la romànica i el cor al fons, al seu costat ja a la part nova, l'arc que connectaria amb el següent tram i que obligaria a aterrar la petita església romànica. En el cambril podem observar les escales de l’altre costat, ja que era habitual pujar per un costat i baixar per l’altre. Hem d’entendre que la part inferior estaria reservada per la sagristia i sota l’escala hi havia espai per a uns armaris.

Nota: El plànol pot incorporar línies aparentment incongruents que em serveixen per mostrar parts de l’edifici.



Església de Sant Pere de les Roques

  Sant Pere de les Roques es una església del terme de Santa Coloma de Queralt ( Conca de Barberà ). Enciclopèdia Catalana ens diu que: “És ...