Aquesta explicació ha estat àmpliament difosa per tothom qui ha anat a veure l’edifici. “Enciclopèdia Catalana” va fer un treball molt digne sobre gairebé tot el romànic català, d’això fa més de mig segle; l’enciclopèdia no era una col·lecció a l’abast de totes les butxaques. Fa anys la varen digitalitzar, però no es va actualitzar, vol dir que els errors de llavors continuen avui i molts edificis que llavors estaven be ara estan enrunats i molts que llavors estaven enrunats ara estan restaurats. He llegit moltes ressenyes de gent que ha anat a veure l’edifici, que ha penjat algunes fotos seves i s’ha limitat al clàssic “copiar i enganxar”. Si observem el final del text original ens explica que el campanar te dues finestres a cada costat i tots els que han pujat les seves fotos ho han afirmat, però si haguessin mirat be les seves pròpies fotos abans de pujar-les haurien vist que nomes un costat te dues finestres.
La lectura de les finestres del campanar es la següent: Sud ½+1, Est 1+1, Nord 1, Oest ½. (esquerra, dreta i de dalt a baix), la foto Sud no es meva, es descarregada però desconec l’autor, quan hi vaig anar era impossible de veure be les finestres per culpa de la quantitat d’herbes que ho cobreix tot.
Si continuem llegint l’Enciclopèdia, ens diu que l’any 1151 el bisbe de Vic en Pere de Redorta la va consagrar. Aquest mateix bisbe també va consagrar l’església de Santa Maria de Vic (la rodona). I aquí tenim un altre problema, perquè segons Vic el bisbe Oliba ja havia consagrat la mateixa església rodona; si llegim l’acta de la constitució del bisbat de Vic signada per l’arquebisbe Teodard de Narbona i el rei Odó de França (886-888 segons diversos autors), deixa molt clar que Vic nomes tenia una església i estava dedicada a Sant Pere, per aquesta època els sants pares Esteve V i Esteve VI, ja els hi varen dir a Vic que no tenien cap església dedicada a Santa Maria, aquest estira i arronsa entre Vic i Roma va durar segles i diversos retrets d’altres sants pares, encara Calixt II ja en el segle XII, ho hauria tornat a ratificar i arribem a Pere de Redorta que consagra finalment una església dedicada a Santa Maria. No em preocupa saber si Vic tenia o no cap església amb aquesta advocació i dubto molt que Roma pugui afirmar que coneix totes les esglésies cristianes, perquè si fos així tiraria per terra tota la credibilitat del bisbe Oliba. De totes maneres, recents estudis publicats arran del mil·lenari d’Oliba consideren que les seves obres i la seva figura han estat àmpliament sobrevalorats. (per saber-ne més)Interessant capella gòtica amb arcs tercelets incrustada en el gruix del mur Nord.
Observis el sobre alçament de l’àbsida i la modificació per poder obtenir un presbiteri quadrat, a l’esquerra la sagristia, a la dreta el campanar, es pot apreciar que es posterior a l’església ja que s’hi repenja.
Capella amb volta de canó que es correspon amb la base del campanar, al fons a la dreta, l’escala de cargol per pujar-hi.
Detall de la portalada barroca, al costat esquerra de la foto al nivell de la fornícula s’aprecia un arc de grans dimensions que no soc capaç d’interpretar ja que just al darrera hi tenim la volta, es molt gran per esser un òcul (a la paret Sud?) i massa alt per ser una porta.
Representació virtual de la portalada barroca.
La foto ens mostra la potencia de l’edifici vist des de l’angle Est-Nord.
Dues vistes generals de l’església i una secció que ens permet veure tot l’interior en format raig X.
Dues vistes en secció: dalt, Sud; baix, Nord
Si ampliem la foto (vista Sud) podrem apreciar que el “forat” de la porta està descentrat i molt desplaçat cap a l’Est dins el marc de la obertura gòtica.
Dues vistes en secció: dalt, Sud; baix, Nord
Si ampliem la foto (vista Sud) podrem apreciar que el “forat” de la porta està descentrat i molt desplaçat cap a l’Est dins el marc de la obertura gòtica.
L'estudi de la maqueta